Ловля Плітки на Боковий Кивок Безмотилка Вбивця Плотви

Ловля Плотви на Боковий Кивок + Безмотилка = Вбивця Плітки!

5
(14)

Стереотипно у нас в Україні на боковий кивок ловлять, здебільшого, карася та коропа з човна в очереті. Ловля плотви на бічний кивок, а особливо на безмотилку займаються дуже мало ентузіастів. І це дуже дивно, адже цей спосіб лову, на моє глибоке переконання, є найцікавішим та найбільш уловистим. Та й велика риба клює набагато охочіше саме на безмотилку.

Я ловлю так вже не один рік, і неодноразово потрапляв у ситуацію, коли ловив одну рибу за іншою, а поплавочники сидять поруч просто засмагали на сонечку.

Я вважаю що тандем боковий кивок + безмотилка – це справжнісінький “вбивця плітки”.

Ось і давайте про це поговоримо.

Час та місце ловля плотви на боковий кивок

Почнемо з того –

Де і коли можна ловити плотву бічним кивком?

Адже наявність риби, взагалі у водоймі, і безпосередньо “під кивком”, це без перебільшення найголовніший критерій успіху. І тут не посперечаєшся)).

Ловити плотву можна починати відразу після сходження льоду.

Не чекайте коли “рибка прокинеться”. Що за дурна приказка взагалі?)) Усю зиму ми ловимо її з льоду, то чому після сходу льоду вона повинна “спати”? Вона і не спить, а активно клює.

Ловля Плітки на Боковий Кивок Безмотилка Вбивця Плотви Бічний кивок

Тут важливо, щоб риба стала підходити до берега, де ми можемо її дістати кивком.

Місця стоянки плітки або доведеться знайти самому методом обловлювання водойми, або можна піддивитися де саме місцеві рибалки ловлять плітку поплавцевими снастями. Фідеристи та доночники нас не цікавлять – вони ловлять далеко і туди ви кивком не дістанете.

З власного досвіду скажу, що риба може стояти будь-де – і на мілині і на глибині, і на чистому місці і в корчах. Тому якщо ви точно знаєте, що у водоймі є плотва, просто витратьте 2-3 рибалки на його ретельне дослідження та виявлення самих уловистих місць.

Прив’яжіть якусь мормишку яку ви вважаєте максимально універсальною (наприклад уралку з жовтим або білим бісером) і просто йдіть і обловлюйте точки через кожні 10-15 м. По 3-4 проводки буде достатньо, щоб виявити активну рибу.

Вам спершу просто потрібно “зачепитися” за рибу!

Після упіймання першого екземпляра можна розпочати ретельне обловлювання ділянки. Якщо клювань на цю мормишку більше немає, спробуйте її поміняти. Можливо сьогодні вона хоче щось інше.

Ловля Плітки на Боковий Кивок Безмотилка Вбивця Плотви бічний кивок

Вудлище для лову плітки на безмотилку влітку

Так як ловля плотви на боковий кивок найчастіше відбувається з берега, вудлище має бути довжиною 7-9 м і максимально легким і “швидким”. Якщо ж ви знайшли уловисте місце, куди можна дійти в забродах або на човні – то вистачить і 5-6 метрів, але теж бажано легке і швидке.

Лов плотви справа досить активна, вудка завжди буде у вас в руках, так що вага важлива.

Взагалі про вибір вудлища для лову на бічний кивок я писав у статті “Вудка для Бокового Кивка. Яку вибрати?”.

Проводка

В цілому нічого особливого – все те ж саме, що й на окуня, карася і будь-яку іншу рибу, я вже писав про це. Але давайте повторимо:

  • Найробочійша проводка при лові плітки бічним кивком з безмотилкою – простий плавний підйом від дна до поверхні. При цьому клювання може бути як на самому дні так і практично на виході з води, так що не лінуйтеся обловити всю товщу води.
  • Якщо на таку проводку не клює, спробуйте перед підйомом кілька разів стукнути мормишкою по дну і тільки тоді починайте підйом.
  • Далі можна спробувати т.зв. “пилу“. Це досить активна тряска мормишкою з підйомом. При цьому кінчик кивка рухається горизонтально з боку в бік і при підйомі як би малює зуби пили в повітрі.
  • Далі можна спробувати дрібне тремтіння (грубо кажучи – як взимку) з невеликою амплітудою і високою частотою. Зрозуміло теж із підйомом до верху.

Взагалі – практично будь-який варіант проводки повинен бути з підйомом до поверхні. Тільки якщо ви переконалися, що плотва клює в певному горизонті – можна легко почати обловлювати саме цей горізонт.

Бічний Кивок в Україні. Гарна Плотва на Боковий Кивок! ВБИВЦЯ ПЛІТКИ! Ловлю коли ще нікто не ловитьБічний Кивок в Україні. Гарна Плотва на Боковий Кивок! ВБИВЦЯ ПЛІТКИ! Ловлю коли ще нікто не ловить
  • Ще один варіант проводки, це протягування мормишкі по самому дну з невеликими (3-10 см) підйомами та опусканням. Т.м. – сходинка. Однак це працює нечасто і загрожує зачепами.

Уловисті мормишки на плотву влітку

Тут теж нічого особливого – працює все те саме, що і взимку. Я про це докладно писав у статті “Безмотилка на Окуня та Плітку. 11 Порад”. Почитайте статтю, повторюватися не бачу сенсу.

Уралки, мурахи, цвяхо-кульки, чортики тощо. Все це працює, все це потрібно мати та пробувати.

Ловля Плітки на Боковий Кивок Безмотилка Вбивця Плотви бічний кивок

Іноді дуже здорово активізує клювання шматочок поролону фарбованого йодом або чорного, червоного, зеленого кольорів. Хоча можна пробувати і світліші кольори, тут без аксіом.

Чи потрібне підгодовування для бічного кивка?

Як на мене – ні. Для мене лов безмотилкою досить мобільний. Мені цікаво переміщатися і шукати рибу. А коли знайшов – вона ловиться і без підгодовування.

Однак якщо вам ліньки бігати, а хочеться посидіти на місці, і половити “на розслабоні”, то чому ні? Підгодовування можна підтягнути плотву в потрібну точку і ловити її просто сидячи на стільчику, як поплавочник)). Якщо ви прихильник такого стилю лову – тоді підгодовування потрібне.

Насадка?

Звичайно ж можна ловити плітку з насадкою. Іноді в липневу спеку тільки перлівка може змусити плітку відкрити рота))

Але це вже зовсім інша історія.


Ось, власне, і все найголовніше, що я можу сказати на цю тему. Якщо у вас залишилися якісь питання щодо теми “ловля плотви на боковий кивок с безмотилкою” – пишіть їх у коментарях. Постараюся відповісти.


Всім Ні Хвоста, Ні Луски!)))

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *