Блоги про безмотылку в Украине

Безмотилка на Окуня і Плітку. 11 Порад

4.2
(10)

Дуже поширене питання: Яка вона – безмотилка на окуня і плітку?

Ловля плотви на безмотилку це мабуть найпоширеніша рибалка на безнасадку. Посперечатися з нею в популярності може тільки ловля окуня. За великим рахунком розділяти ловлю цих риб немає сенсу, так як ловлять їх на однакові снасті і часто на одних і тих же місцях. Хоча в один і той же день і в одному і тому ж місці плотва і окунь можуть віддавати перевагу різні безмотильной мормишкі і різні проводки.

Алгоритм безнасадкової ловлі пліткі та окуня нескладний

  • знайти рибу
  • зловити її.

Методи пошуку риби взимку, це тема для окремої статті.
А ось пункт «зловити» – це вже справа техніки. Давайте ж про це поговоримо.

Безмотилка на окуня і плітку

Існує багато «пліткових» і «окуневих» безмотильних мормишок. Точніше ті які вважаються такими. Та практично весь асортимент нашого магазину – плітково-окуневі безнасадкі (за рідкісним винятком).

Якщо почати перераховувати, то це всілякі Уралки, Мурахи, Гвоздики (гвоздешарікі, гвоздекубікі та інше), Краплі, Банани (Креветки), Німфи, Лєсоткі, Кози і Чортикі.

безмотилка на плотву мураха з жовтою бусиной
Незалежно від виду мормишкі спільне між ними одне – вони мають відносно коротке тіло. Це як би вважається основною відмінністю безмотилки на плітку і окуня.
Але це не означає, що на Довгу Уралку, Комара або Чортик Сірник не можна ловити плітку і окуня!

Іноді, особливо по першому льоду, при лові окуня Довга Уралка просто розриває всі інші безнасадкі. Думаю пов’язано це з тим, що вона схожа на малька сеголетка або личинку бабки, наприклад.

А велика плітка (про окуня і говорити нічого) ніколи не пропустить повз рота малька. Поняття «мирна риба» має сенс тільки до того віку коли вона зможе зловити і заковтнути малька. Великі особини тієї ж плотви ведуть цілком хижий спосіб життя, а точніше – всеїдний. У хід йде все – і мотиль, і всілякі личинки і нитчатая водорість і каша і мальок і дрібні маллюскі.

Ну в загалі ви зрозуміли – насправді не існує ніякої спеціальної безмотилкі на плітку і окуня.

Сьогодні ви можете шикарно відловити на уралку з білою бусиной, а завтра вона буде в повному ігнорі.

Однак все-ж таки перерахую кілька ознак саме плотвіной або окуневої приманки які особисто я вивів дослідним шляхом.

Безнасадка на плотву

  • мормишкі які зазвичай використовуються – мурахи, уралки, банани, лесоткі, кози, гвоздики й чортики з коротким тілом. Як вже було сказано вище – працює багато чого, але починаю я зазвичай з мурашки або уралки вагою 0,4-0,6 г. Якщо ж щось не складається, починаю вже пробувати все перераховане – «підбирати ключик» так би мовити.
  • Що стосується обважування, дуже добре працює жовтий колір . Бісер на гачку, “неонова” кулька, латунна кулька або тіло, жовті точки на тілі мормишкі або чортика – все це типово «пліткова тема». Жовтий колір, можна сказати – універсальний .
  • Другий за уловистістю, на мою думку, колір – помаранчевий. Причому як “неон” (який світиться на ультрафіолеті), так і простий помаранчевий. Саме цей простий я також вважаю за універсальний.
  • добре працює білий і зелений кольори. Але не завжди, не скрізь, але пробувати треба обов’язково.
  • відкриттям сезону 2022-2023 для мене став “коньячний” бісер! Причому як взимку так і влітку. Дуже рекомендую мати такі в арсеналі.
  • помічено, що плотва відмінно клює на чортики і мормишкі синього кольору! Так, це для когось може стати одкровенням, але це факт.

безмотилка на плотву синій чортик

  • іноді короткий (довжиною + – 10 мм) чорний чортик , стає просто вбивцею плотви! Причому, як свинцевий або вольфрамовий так і з мідного дроту (на гірлянді або ТАНДЕМ). Причому без всяких намистин або точок на тілі. Просто чорний… Такі справи…

плітка на чортик

  • що стосується лєсоток то дуже непогано працює коричневий колір. Взагалі то я не дуже багато ловлю на лесоткі але саме коричневий якось в мене стрельнул. Причому як по кризі так і по видкритої воді!

Безмотилка на окуня

  • мормишкі зазвичай використовуються такі ж як і на плітку (дивись вище)
  • найбільш універсальним кольором для лову окуня я вважаю різні поєднання червоного – від рожевого до неонового і кислотно оранжевого. Це працює як взимку так і влітку.
  • Варіанти жовтого кольору, до речі, теж відмінно працюють при лові окуня. Жовтий реально універсальний колір.

Безмотилка на окуня безнасадкі

  • при лові окуня на безнасадку також дуже добре працюють чорні чорти без всяких цяцьок
  • так само як при лові плотви іноді працюють всякі зелені, білі, сині, “коньячні” кольори, але до цього я вдаюся коли риба вередує. Підбір ключика – наше все.

Догонялки, обманки

Поділюся одним цікавим лайфхаком – ловля на ТАНДЕМ «безмотилка + догонялки (обманка)».

Догонялка – це простий гачок з якоюсь прикрасою – обмотка кольоровий ниткою, дротиком, як то пофарбована. Або мій улюблений варіант – обманка з бісеру. Її легко зробити самому (дивись відео нижче), або купити у нас , якщо лінь морочитися))).

Іноді догонялки просто творять дива, хоча мормишкі рибою просто ігноруються.

Як прив’язати догонялки, також можна знайти на моєму каналі.

А на цьому фото можете бачити упіймання дуплету окунів на риболовлі влітку на бічній кивок – знизу чорний чортик без обважування і вище догонялки «мотиль».

Безмотилка на окуня безнасадкі 2

Ось власне і все «хитрощі» і «секрети» про безмотилку на окуня і плотву. Все досить просто і зрозуміло.

Як на мене, головне тут постійна робота! Якщо риба в лунці є, але не клює – не лінуйтеся, пробуйте різні мормишкі, кольори обважування, тандем та інше. Часто вдається підібрати ключик навіть до самої пасивної рибі!

Всім Ні Хвоста, Ні Луски!)))

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *