Ловля на Боковой Кивок. Часть 1. Удочка

Вудка для Бічного Кивка. Яку Вибрати? Що таке Ловля на Бічний Кивок?

4.5
(28)

Що таке ловля на бічний кивок? Яка потрібна вудка для бічного кивка? Якщо поставити таке питання людині, яка знає про це тільки з відео з ютуба, швидше за все ми почуємо стереотипне.

“Ну це коли чувак в очереті на човні ловить на черв’яка або кукурудзу карася чи коропа”.

В цілому, не посперечаєшся, але справа в тому, що це тільки один з варіантів лову з бічним кивком.

Давайте розберемося.

Яки бувають види ловлі бічним кивком

Отже, риболовлю з боковим кивком можна розділити на ловлю:

  • з човна
  • взабродку
  • з берега.

І зазвичай ці види риболовлі досить сильно відрізняються. І, відповідно, вудки для ціх риболовель треба мати різні.

вудка для бічного кивка рейтінг вудок

Вудка для бічного кивка

У кожному випадку до вудилищ для лову на бічній кивок пред’являються різні вимоги.

1. З човна, найчастіше, в очереті. Зазвичай цілком достатньо вудки довжиною 4-5 м з “бігучім” оснащенням (з кільцями і котушкой).

Так як вудка зазвичай лежить на борту човна, припустимо використовувати бланки середнього ладу зі значним вмістом скловолокна (т.зв. композит). Вони повинні бути досить міцними щоб вудка дозволяла видерти з очерету не тільки великого карася але і пристойного коропа. Тест таких вудок досить великий – 30-70 грам.

Можуть бути як досить дорогими (як розпіарена Tica Premiere), середнього цінового діапазону (Brain Blast Bolo) так і доволі дешевими (Goss Freccia чи Feima Magician Bolo).

 

2. Риболовлю взабродку можна поділити на два варіанти – в очереті та на відкритій воді.

  • При лову в очереті можна використовувати вудку з попереднього пункту – вимоги там ті ж самі. Ставите рогачік та ловите…
  • А ось для відкритої води в режимі пошуку вже бажано мати вудку довше (6-7 м), але теж з “бегучкой”. Ці вудки вже є сенс обирати карбонові, швидкого ладу і максимально легкі, бо їх доводиться постійно тримати в руках. В цьому випадку я завжди рекомендую вудки Brain Phantom Bolo бо у них чудове співвідношення ціна/яксть. На мою особисту думку))

 

3. А ось при лові з берега вудлище вже бажано мати максимально доступною вам довжини – 8-9 або навіть 10 метрів, з “глухим” оснащенням, споряджене мотовилом.

вудка для бічного кивка рейтінг вудок

І обов’язково на ньому має стояти жорсткий порожнистий хлистик! Якщо вудка оснащена “Китовим вусом” – доведеться докупити порожнистий кінчик.

Для такого лову вудлища потрібно обирати особливо ретельно. Якісні довгі махові вудки зроблені з самого дорогого карбону, мають максимально швидкий лад і мінімальну вагу.

Вудка довжиною 9 м повинна важити приблизно 380-400 г. Великого коропа, звичайно ж, так ловити не вийде, але “тузики” до 1.5 кг, великі карасі і лящі цілком можуть стати вашою здобиччю. Коштують такі вудилища чимало, зате який кайф отримуєш від такого лову, словами описати складно).

Тут я теж рекомендую вудки від Brain – Phantom або Flash. И якшо Фантоми легші та дешевші (пам’ятаемо – ціна/якість), але мають трішки повільнішій лад, то Флєш значно дорожчі  та мають більшу вагу (та товстіший комель). Але воні максимально швидкі по ладу.

Вибір за вами.

Ловлю Крупных Карасей Весной. Боковой Кивок Мормышкой с ПоролономЛовлю Крупных Карасей Весной. Боковой Кивок Мормышкой с Поролоном

4. Ще один окремий випадок риболовлі з берега – ловля в заростях, під кущами і деревами практично під самим берегом.

Для нього можна використовувати короткі (4-5 м), міцні вудлища досить м’якого ладу, з “бігучім” оснащенням. Такі вудки повинні добре “в’язати” рибу. Пов’язано це з тим, що в таких місцях дуже великий ризик поломки вудки при ударі об гілки і ймовірністю зустрічі з трофейним лящем, коропом або білим амуром.


Як ви помітили – я даю всього пару прикладів назв конкретних моделей, та виробників вудок. Робити рейтинг вудилищ для бічного кивка – заняття невдячне. Важливіше що я дав рекомендації щодо критеріїв вибору, а сам вибір залишається за вами. Підіть в магазин з розумінням – що саме вам потрібно під конкретний лов, і зробіть усвідомлений вибір на свій бюджет.


Ось в принципі і всі відповіді на питання “А порадьте, яку купити вудка для бічного кивка?”

Всім Ні Хвоста, Ні Луски!)))


Придбати найкращі в Україні бічні кивки.


 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 28

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *