как ловить на гирлянду

Як Ловити на Гірлянду в 2023-2024 р.р. (Снасть Гірлянда від А до Я)

5
(12)

У минулій статті ми розповіли про те, як виникла снасть гірлянда і з чого все починалося. А зараз поговоримо про сучасному вигляді гірлянди і як ловити на гірлянду.

Що таке снасть гірлянда?

Ловля на гірлянду – це зимовий лов зграйної білої риби, що гуляє в товщі води на глибоких місцях водойми. Снасть складається з вудки з потужним (2-9 грам) кивком і гірлянди, що складається з кількох чортиків або мормишок з важкою нижньою приманкою. Це дозволяє запропонувати рибі чортів різного кольору.

Снасть гірлянда у 2023-2024 році

Час минав і конструкція гірлянди змінювалася. Замість мурах і уралок рибалки все частіше почали використовували т.зв. чортикі.

Причому експерименти показали, що чортики можуть бути не тільки класичної каплевидної форми, а й типу “сірник” тобто у вигляді трійника з одягненим на цівку шматочком кембрика, намотаною мідним дротом або ниткою, просоченої яким небудь клеєм або лаком. Все це фарбували в різні кольори і ставили яскраві точки і смужки – так звані “точки атаки”.

Як Ловити на Гірлянду (Снасть Гірлянда від А до Я)
Чортики для гірлянди з дроту

Загалом – найширше поле для експериментів.

Так як такі чортикі виявилися занадто легкими, знову постало питання їх швидкої доставки в робочі шари води. І рішення знову було знайдено. В низу гірлянди стали вішати важку, велику мормишку вагою 3-6 грам. Таким чином відпала необхідність балансувати систему різною вагою мормишок, адже тепер баланс системи задавався виключно нижньої приманкою.

Вбивця судака!

І тут виявилося ще одна приємна властивість гірлянди – на нижню приманку стали регулярно попадатися судаки! Причому снасть виявилося настільки уловистою , що іноді дає фору спеціалізованим приманкам для лову судака типу бокоплав, балансир і ратлін.

Справа в тому, що, як відомо, судаки слідують під косяками білої риби. Їх так і називають – пастухи. Коли ми опускаємо гірлянду в шар білі, нижня приманка виявляється якраз в горизонті в якому знаходяться судаки. І вони її із задоволенням хапають.

Варіантів нижньої приманки безліч, але самим уловистим, на мій погляд, є т.зв. чорт з підвісним трійником (він же грейдер, він же диявол). Крім судака, його їсть вся риба, але особливо любить чехонь і велика плотва.

Ловля СУДАКА и Берша Зимой на ЧЁРТИК (и на Гирлянду). "Убийца Судака"Ловля СУДАКА и Берша Зимой на ЧЁРТИК (и на Гирлянду). “Убийца Судака”

 

Що потрібно щоб почати ловити на гірлянду

Отже як же виглядає “джентльменський набір” для риболовлі з гірляндою на сучасному етапі.

Що таке вудка для лову на гірлянду?

Вудка гірлянда – це спеціалізована зимова вудка для лову на гірлянду. Зазвичай має характерну, укорочену форму корпусу. Оснащена великою пластиковою котушкою та довгим (20-25 см) металевим кивком (часто з годинної пружини). Хлистика часто взагалі немає, кивок кріпиться безпосередньо до корпусу вудки, або хлист короткий до 5 см.

  • Знадобиться вудка для лову на гірлянду з кивком під тест 2,5-5 г (якщо ви ловите на стоячій воді) або 6-9 г якщо ловля планується на протязі. Ловля гірляндою на течії мало чим відрізняється від лову на стоячій воді. Головне це підібрати кивок і нижній чортик під силу течії.

зимня вудка с кивком жало-4-для ловлі на гірлянду чорна гадюка снасть гірлянда купити

До речі, ми рекомендуємо мати 2-3 вудки з різними кивками і гірляндами. Випадки різні бувають…

  • На котушці потрібно мати 30-50 метрів свіжої волосіні діаметром 0.16 – 0.18 мм або навіть 0.2 мм. Бажано щоб колір волосіні був темним, так її краще видно на льоду.

Не варто дрібнити і ставити волосінь тонше – рибу зовсім не лякає її діаметр, а більш-менш великий трофей її легко порве.

  • Звичайно ж, вам потрібна сама гірлянда з чортиками (або безмотильними мормишками) і як мінімум ще одна запасна. Зустріч зі щукою або 20 кілограмовим товстолобом  не рідкість.

готовая гирлянда из чертиков для ловли зимой

Важливо пам’ятати, що відповідно до НОВИХ правил любительського рибальства України, загальна кількість приманок обмежена 7 штуками. Тобто нижній чорт + 6 легких чортика. Але я особисто віддаю перевагу як раніше – нижній +4. зазвичай цього достатньо.

  • Для зручності переміщення від лунки до лунки бажано ще мати прикріплений до ящика стакан з пластикової пляшки))) і мотовило з утеплювача для труб на яке намотується гірлянда. Хоча деякі олдскульщікі все ще воліють мотати гірлянду на мотовило зроблене на корпусі удильника.

мотовило для ловли на гирлянду снасть

  • Ну і звичайно вам знадобиться ехолот! Адже навіть знайшовши зграю по скупченню рибалок, набагато зручніше за допомогою ехолота визначити глибину залягання шару риби.

Як зв’язати снасть гірлянда

В’язання самої “ставки” – процес не складний. Головне – мати всі “інгредієнти” цієї “страви”. Я докладно розповів про це у відео-посібнику на моєму каналі (дивись нижче).

Просто додатково нагадаю, що відстань між чортами на гірлянді краще робити 50-70 см. Оптимальну відстань, зручну особисто вам, визначте досвідченим шляхом. Я ж завжди в’яжу чортики на відстані 50 см один від одного, а між нижнім чортом з підвісним трійником і першим чортиком – 15-20 см.

Як саме в’язати – дивіться у відео.

СНАСТЬ ГИРЛЯНДА (Паровоз) - САМАЯ УЛОВИСТАЯ Снасть для Зимней Рыбалки. Как Сделать, СвязатьСНАСТЬ ГИРЛЯНДА (Паровоз) – САМАЯ УЛОВИСТАЯ Снасть для Зимней Рыбалки. Как Сделать, Связать

Як знайти рибу при лові на гірлянду?

Це найголовніше питання)). Адже якщо риби в лунці немає, то зловити її неможливо за жодних обставин.

Нагадаю, що лов на гірлянду здійснюється зазвичай на глибоких (до 20 метрів) затоках або ямах на руслах великих річок. У цих місцях у товщі води в зимовий час стоять і переміщуються великі зграї білої риби.

І наше основне завдання – знайти ці зграї та ШВИДКО опустити в них снасть.

Якщо раніше при пошуку доводилося намотувати десятки кілометрів по затоках у пошуках риби методом – ловимо-біжимо далі, то зараз гірляндист має можливість скористатися плодами прогресу у вигляді ехолота.

Без ехолота як без рук

Ще однією важливою віхою в становленні сучасного вигляду гірлянди стала поява доступних і мобільних ехолотів.

Даний девайс став справжньою революцією в ловлі на гірлянду!

Адже до цього моменту пошук риби був довгий, монотонний процес послідовного обловлювання безлічі лунок. Ну або простий спосіб – метод “поджопнік”, побачив натовп – біжи туди))) Правда цей метод багато хто використовує до сих пір, на жаль, причому навіть при наявності у пацієнта “єха”…

Ехолот відразу показує наявність зграї, глибину її “залягання” і навіть, при певному досвіді, можна зрозуміти куди зграя рухається і самому рвонути їй напереріз.

Це дозволяє економити величезну кількість часу і ловити набагато ефективніше. Адже зимовий день короткий і витрачати його на безглузді переміщення не хочеться.

Визначення риби за глибиною шару

До речі, по глибині шару можна приблизно визначити вид риби:

  • з 2 метрів зазвичай чехоня (або тюлька або товстолоба – як пощастить …)
  • від 3,5-4 метрів – плітка
  • з 6-7 метрів в звичайних умовах розташовується плоскирка, синець, підлящик, білоочка.

Однак бувають періоди коли вся риба стоїть упереміш на глибині від 6 м. Але це буває в період “глухої зими”.

Як ловити на гірлянд?

Отже, ви на льоду, і ви знайшли зграю риби. Далі потрібно діяти максимально тихо і непомітно від конкурентів. Адже чим більше галасу на льоду тим сильніше лякається риба тим швидше вона піде.

  • Швидко опускаємо в лунку нижнього чортика і відмотуємо волосіні стільки скільки потрібно для того, щоб верхній чортик виявився на рівні або трохи вище верхньої межі шару риби.
  • Далі звичайне безмотильна справа – проводка з підйомом. Вона може бути як швидкої з невеликою амплітудою, так і плавний “кач” з широкою амплітудою. Потрібно підбирати ключик до сьогоднішнього настрою риби.

Приклади робочих проводок можна побачити в моїх відео.

  • При щонайменшій зміні в рівномірному русі кивка потрібно розмашисто підсікти (пам’ятаємо, що волосіні багато і вона амортизує і можна не встигнути підсікти рибу).
  • Якщо ж ви промахнулися, потрібно швидко опустити снасть на півметра нижче і повторити проводку
  • Якщо риба опинилась на гачку, починаємо виважування і тут важливо акуратно складати волосінь за вітром, інакше можна все міцно заплутати.
  • Коли в лунці з’явилася застібка (я використовую безузловку) потрібно діяти максимально акуратно, уникаючи зачепів за нижню кромку льоду. Якщо ж ви все-таки увігнали чортик в лід, просто звільніть волосінь і дайте рибі самій зірвати снасть з цього “якоря”.
  • Якщо риба попалася велика не варто жорстко впиратися. Дайте їй погуляти, і якщо у вас в руках вже чорти, при різкому ривку здайте рибі стільки скільки їй треба.
  • Отже, у вас все вийшло і риба на льоду. Рекомендую швидко і тихо заховати її в ящик. Пам’ятаємо про шум і правило “чим менше людей навколо тим краще”.

Ось власне і все базові алгоритми лову на гірлянду.

Більш наочно подивитися як ловити на гірлянду відео на моєму каналі.

І на останок –

13 лайфхаків про те, як ловити на гірлянду максимально успішно та ефективно

ПОПРОБУЙ! 13 ЛАЙФХАКОВ и Советов по Рыбалке на ГИРЛЯНДУ (для Новичков) Самая Уловистая Зимняя СнастьПОПРОБУЙ! 13 ЛАЙФХАКОВ и Советов по Рыбалке на ГИРЛЯНДУ (для Новичков) Самая Уловистая Зимняя Снасть

Всім Ні Хвоста, Ні Луски!)))

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *