ловля на гирлянду

Ловля на Гірлянду. Історія Появи

5
(7)

Ловля на гірлянду – дуже ефективний і уловистий спосіб лову білої риби (плітка, чехоня, густера, підлящик, синець, білоочка) в товщі води. У цій та наступній статті ми розглянемо історію снасті від появи і до наших днів.

Як все починалося

Колись давно, ще в минулому столітті, коли в Києві почалося активне будівництво, для нього стали добувати величезна кількість піску. І брали його зазвичай в річці Дніпро, прямо в межах міста. В результаті утворилося кілька заток з глибинами до 20 метрів.

У ці місця взимку почали заходити косяки білої риби і перед рибалками постало питання – як же її ефективно ловити?

Адже ці косяки стояли високо в товщі води і при цьому активно переміщалися по затоці. Підгодовувати рибу в таких умовах марно, та й швидкість пересування зграї, часто, реактивна.

Що робити?

І вихід був знайдений! Кмітливі київські рибалки зв’язали таку собі “гірлянду” з трьох мормишок мурах. Внизу найважчий, вище нього приблизно в метрі – ще один, легше, і ще вище – найлегший. Хоча деякі хапуги використовували і більшу кількість мормишок …

Сенс конструкції такий:

  • Відчутну вагу системи дозволяє швидко опустити її в шар риби на глибині від 3-5 (чехоня, плотва,) до 12-16 (синець, густера, підлящик) метрів. Швидкість опускання снасті важлива бо, як було сказано вище, косяки риба досить швидко переміщаються.
  • Можливість одночасно обловити відразу кілька метрів в товщі води. Адже тоді навіть мріяти не могли про компактні ехолоти і шукати рибу доводилося методом облову лунок.

Ловля на гірлянду виявилася дуже уловистою і ефективною в даних умовах. Можна сказати, що вона стала справжньою візитною карткою київських рибацюг. Звичайно, згодом ця тема поширилася по всій Україні і за її межі.

Снасті для гірлянди

Для такого лову були придумані спеціальні вудки, оснащені довгими металевими кивками.

Їх так і назвали – “вудка гірлянда”, або “вудка для ловлі на гірлянду”.

Характерною особливістю таких вудок була наявність великої котушки і додаткового мотовила вбудованого в корпус удільніка.

  • Котушки необхідні для зберігання великої кількості волосіні (зазвичай 30-50 м). Адже доводиться швидко змотувати і вимотувати по 10-15 метрів при лові на великій глибині. Але і запас волосіні треба мати на випадок обриву або заплутування.
  • Мотовило використовується для намотування безпосередньо гірлянди з мормишкамі.

Потужні кивки тестом від 2 до 9 грам виточувалися умільцями з самого кращої і доступної на той момент сировини – годинникової пружини від будильників. Крім того для виготовлення кивків для гірлянди виймали пружинні вставки з кашкетів.

Мормишкі використовувалися не тільки мурахи, але і уралки.

Ловили як з підсадки мотиля, так і “на голого”, тобто на безмотилку.

Про те як виглядає сучасна ловля на гірлянду і як ловити на гірлянду, я розповім в наступній статті.

Всім Ні Хвоста, Ні Луски!)))

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *